Kdy se zrodil americký fotbal?

Kdy se zrodil americký fotbal? zdroj: Pixabay

Americký fotbal je akční a kontaktní sport, který mnohé láká sledovat i hrát. Uplatní se v něm všechny typy postav, tak proč ne? Pokud máte přebytečnou energii, můžete si ho vyzkoušet i vy, populární je totiž i u nás. Kde se ale vzal? Jaká je jeho historie?

Jak se americký fotbal hraje?

Někdo by mohl říct, že jde o tvrdý sport, který je komplikovaný. Opak je pravdou, americký fotbal je vlastně poměrně jednoduchý. Hrají proti sobě dva týmy, které se snaží dostat míč na druhou stranu hřiště, kde jsou brány, do kterých se míč musí kopnout. Jeho cesta napříč hřištěm může probíhat ručně, hráč ho může vzít do ruky a běžet, nebo mu ho někdo hodí.

Víte, že míč není jako u klasického fotbalu kulatý, ale šišatý?

Kde se americký fotbal vzal?

Kořeny sportu, který si nejen v Americe, ale po celém světě, podmanil miliony fanoušků, sahají až do poloviny 19. století. Zrodil se z britských her, stejně jako fotbal a ragby, historicky první zápas se odehrál mezi univerzitami Rutgers a Princeton dne 6. listopadu 1869. tento zápas se od dnešních zápasů výrazně lišil, neexistovala totiž jednotná pravidla, takže záležela na dohodě obou týmů.

Ke vzniku a vývoji pravidel došlo až později, a to díky Walteru Campovi, který je mnohdy označován za Otce amerického fotbalu. Předsedal totiž prvnímu výboru, který na standardizaci pravidel pracoval. Jeho největším příspěvkem je zavedení konceptu line of scrimmage, tedy imaginární čáry, od které se začíná každý pokus, mezi jeho další úspěchy patří zavedení systému downů, tedy počtu pokusů, které tým má na to, aby míč posunul o určitou vzdálenost. To hru učinilo napínavou, dynamickou a nepředvídatelnou, týmy musí každý pokus pečlivě plánovat.

Víte, že dalším milníkem bylo založení National Football League (NFL) v roce 1920? Díky tomu vznikla profesionální liga, tehdy ještě pod názvem American Professional Football Association (APFA), jejím úkolem bylo sjednotit týmy pod jednotnou organizaci. Na NFL se přejmenovala v roce 1922.

Míč zdroj: Pixabay

Americký fotbal dnes

NFL se považuje za jednu z nejúspěšnějších profesionálních sportovních lig na světě. Vrcholem sezóny je tzv. Super Bowl, vítězství v něm je snem každého hráče amerického fotbalu.

Víte, že americký fotbal má svou ligu i u nás v ČR? Soutěže se konají pod hlavičkou České asociace amerického fotbalu (ČAAF), nejvyšší česká seniorská soutěž se nazývá Česká liga amerického fotbalu.